Wednesday, 24 June 2015

Diri ini tertanya tanya...

24 Jun 2015,
Sudah 16 tahun, 7 bulan, 22 hari berlalu sejak diri ini dilahirkan. Pejam celik sudah hampir mengakhiri zaman persekolahan. Sudah banyak ilmu dipelajari, ujian dilalui untuk mempersiapkan diri menghadapi fasa hidup yang baru.
SPM. Penentu hidup? Mungkin ya, mungkin tidak. Tapi yang sering meniti di bibir para guru “Segalanya bermula dengan SPM.” Ayat tu sering bermain di fikiran. Makin dekat, makin gerun rasanya. Ibu ayah, sekolah.. mengharapkan yang terbaik. Tapi, adakah diri ini mampu? Insan yang kerdil ini sering dilanda kecelaruan. “Boleh ke?”

Bila lihat yang di atas, terasa jauh ketinggalan.. Bila lihat yang di bawah, kasihan melihat mereka tergapai. Inginku tarik tangan mereka, tapi mereka tidak menyambut tanganku. Hmm..
Kadangkala terasa penat belajar, tetapi ilmu masih tidak cukup.. Takut.. Persediaan masih tidak cukup.. Tapi diri ini masih leka. Takut.. Menyesal di kemudian hari. Apa nak buat? Macam mana? Diri ini tidak menjumpai jawapan.. 

Hati terasa sakit, ingin meluahkan segala kesedihan. Walau macam mana diri ini cuba, air mata tidak keluar, tidak mengalir.. Terasa masih terpendam dalam hati. Sakit..

Celaru.. Lost.. Hmm.. Doakan diri ini yang terbaik..

Hidup umpama roda, kadang kala terasa seperti dapat mencapai langit.. Sekarang? Terasa seperti di dasar lautan. Tergapai gapai ku kelemasaann ~
“Aku cuba!” Sering hati ini katakan.  Tapi.. diri ini hanya insan yang lemah. Ingin jadi penguat semangat kawan kawan. Ingin menjadi contoh terbaik. Tapi siapakah aku? Hanya insan biasa. Biasa...

Berlawan dengan diri sendiri.. Tertanya tanya walaupun tahu jawapannya. Tapi bagaimana.. Ibarat berlari lari tanpa penghujungnya. Gelap.. Tak jumpa, tak nampak.
Ingin ku luahkan.. Sudah. Insan ini sudah meluahkan pada Penciptanya. Ku tahu diriNya Maha Mendengar. Tapi kadangkala terasa diri ini hipokrit.  

Ya. Semua orang ada masalah, termasuk diri ini. Tapi.. masih tercari cari apa masalahnya. Hati ini tidak menjumpai ketenangan. Ingin ku luahkan pada makhluk, tapi.. diri ini tidak tahu bagaimana.

Ya. Diri ini perlukan pertolongan. Diri ini tidak kuat. Inikah yang dinamakan depression? Anxiety? Adakah ia kembali? Bagaimana? Apa yang harus ku lakukan..  I DON’T KNOW! Help..

3 comments:

 1. Spm hanya sekadar jambatan...tetapi kemahiran dan kekuatan diri yang menentukan kejayaan kita

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul tu betul.. tapi kena juga bina jambatan yang kukuh ya tak? Saya serahkan pada takdir dan mengaminkan segala doa yang baik baik >_<

   Delete
 2. Spm hanya sekadar jambatan...tetapi kemahiran dan kekuatan diri yang menentukan kejayaan kita

  ReplyDelete