Sunday, 13 November 2016

Kelas Kitchen ( Vegetable Cutting )

Assalammualaikum, Hai ! Okay hari ni aku nak share segala benda yang aku belajar dalam kelas kitchen. Sebab kelas kitchen is my favorite class for the whole semester haha. So, first thing first we learnt vegetable cutting. Allow me to explain moooorreeee about it ~!

Basic Culinary Skills

Vegetable Cutting

 

Okay so ada 3 basic shapes untuk vegetable cutting.
   1)      Strips (panjang – panjang)
a.       Chiffornade (halus – halus) : Kebiasaannya digunakan untuk garnish atau contoh lain macam untuk coleslaw.
b.      Julienne (3mm x 3mm x 3cm) : Yang ni sesuai untuk soups, garnish and stuffing. Dia tebal sikit dari chiffornade tapi lebih halus dari batonnet.
c.       Batonnet (6mm x 6mm x 6cm) : Kalau dalam gambar, batonnet ni kira potongan yang paling besar. Sesuai for vegetable accompaniment.

   2)       Dice (Dadu)
a.       Brunnoise *Brunoa sebutan dia* : So basically, brunnoise ni dari julienne tadi and dipotong  dadu.
b.      Paysanne (1cm x 1xm x 3mm) : Yang ni bentuk dia empat segi tapi nipis.

   3)      Turned (tournant) : Bentuknya oval atau kata sir bentuk bola rugby. YANG NI PALING SUSAH for me la. Masa belajo ada le jugak ghupenye tapi time exam, hampeh.

Additional cuts
§ Floret – cauliflower and broccoli aka yang bunga bunga la gitu.
§ Vichy – carrots YANG NI PALING SENANG ! Potong slice biasa je.


Chopping Vegetables = To cut up certain vegetables as finely or as roughly that is required.
The common ones are: 1. Chopped onion 2. Chopped garlic 3. Chopped parsley 4. Tomato concasse 

Aromatics Ingredients


1. Bouquet garni (yang kiri atas)
§ Thyme sprigs 1 sprigs § Leek 1 stem § Parsley stems 2-3 no § Celery 2 stalks § Bay leaf 1 pcs

2. Mirepoix : Ni kebiasaannya basic untuk masakan western. Contohnya untuk stock or soups. Beza white and red mirepoix hanyalah carrot.
§ Red mirepoix = Onions (2) : Carrots (1) : Celery (1)
§ White mirepoix = Onions (1) : Celery (1)

3. Sachet (bawah bouquet garni) : Ni macam sup bunjut la kiranya..
§ Bay leaf 1/2 – 1 pcs § Black peppercorn 4 – 5 nos § Cloves 1 nos § Parsley 5 gm

4. Onion piquet (studded onion) (yang kanan macam tikus lol) : Bay leaf diselitkan dalam onion and clove tu dicucuk.
 § Onion 1 nos § Bay leaf 1 pcs § Cloves 2 – 3 nos 

Yang bawah ini ialah Cauliflower Au Gratin. Senang je, bunga kobis tu direbus tapi jangan OVERCOOK! Kemudian toskan. Next, letak dalam baking pan dan tuangkan b├ęchamel atau mornay sauce yang dipanaskan. Untuk sauce nanti aku cerita dengan detail dalam entry 'Sauce" ok?! After that, campurkan breadcrumbs and grated parmesan cheese. Lastly, bake at 350°F (175°C) dalam 20 minutes. Brown the top under the broiler or salamander. Tadaa ~! Takde rasa sayur pun ! Memang sedap la.. Lagi - lagi sir masak daging sekali memang perghhh!! Bila teringat pun boleh meleleh air liur hihi.

Sekian sahaja untuk entry kali ini. Ada apa apa soalan, komen sahaja di bawah atau tweetkan kepada @FarahAtiqah. Hehe promote twitter >w<. Semoga bertemu lagi ~! Assalammualaikum<3 

1 comment: